lördag 25 februari 2012

Semlor

Det är semletider. Sonen älskar denna lilla goda bulle med hemmagjord mandelmassa, mjölkfri grädde och bullar utan ägg. Här kommer ett kalasrecept.

Använd små bullformar ca 30 st. Ugn 250 grader.

100 g mjölfritt margarin
8 dl havremjölk med vanlijsmak
50 g jäst (rött pkt)
3-4 krm salt
 1,5 dl socker
1 mak malen kardemumma efter smak
ca 15 dl vetmjöl (om man vill special)

ca 0,5 dl vaniljhavremjölk till pensling

2 dl mandel
1 dl florsocker
Tofuline Sour supreme/Oatleys vaniljsås/Carlshamns visp, välj efter vad ni gillar

Smula jäst och blanda med salt och socker. Smält margarin och häll i havremjölken , värm till 37grader. Alltså fingervarmt för dem som inte har termometer. Blanda i lite av vätskan i jästblanding. Till sätt kardemumma och resten av vätskan. Blanda. Häll i mjölet eller sikta gärna. Arbeta degen kraftigt gärna med maskin tills den är smidig, jag föredrar den lite kladdig. Jäs i ca 40 minuter. Arbeta ihop degen och forma bullar som lägges i formarna. Jäs ytterligare 30 min. Pensla bullarna med vaniljhavremjölk. Baka i ugnen 7-10 min. Låt svalna. Antingen väljer man släta kardemummabullar eller att göra semlor.

Mal eller hacka mandel. Blanda med florsocker och innankråm från bullar. Rör i havregrädde (iMat) så mandelmassa blir grötig.

För mjölkfritt: Lägg i mandelmassa, blanda soursupreme Tofuline med vaniljsocker, eller Carlshamns visp. Klicka på. Alternativt är oatleys vaniljsås en toppengod idé.

Lycka till.
Sonens alla kompisar äter semlorna med god aptit och vaniljsåsalternativet är en hit.

1 kommentar:

  1. Hejsan!
    Skrev en kommentar igår,men det verkar inte som den kom med så jag gör ett nytt försök.
    Fin blogg du har,och intressanta recept,även för oss som inte är allergiska.Får ta och prova nåt,semlorna verkar smarriga.
    Maggan

    SvaraRadera