torsdag 15 mars 2012

Åter vid maskinen och ett nytt recept.

Inte mycket att tillägga. Jag har varit usel på attt uppdatera men det finns orsaker till allt. Jag har problem att sitta längre stunder vid datorn pga ögonen. Tur är att det inte är hornhinnorna som krånglar igen. Nä det är ÅLDERSRELATERAT! Mina glasögon är så kallade redan maxade så det går inte att fixa till dimsyn och att jag inte hittar något bra läge där jag ser hyfsat. Blir det fel i text kan det bero på just detta dilemma. Nog om det. Här kommer receptet på mjöl- och äggfri lasagne.

Till form på bild använde jag 8 plattor lasagne Verdi (Zeta) o 8 plattor lasagne Classica (Zeta)
Det blir en hög och luftig lasagne, räcker till ca 9-10 portioner.

Köttfärssås.
600g nötfärs
2 finhackade gula lökar
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 tetrapakc tomatkross med örtsmak/oliv
1 brk tomatkross
2 msk oxfond
timjan oregano basilika
salt och svartpeppar
2 tomater t dekoration

De flesta har gjort köttfärssås så jag skriver inte ner hur man gör. (Sparar ögonen) Vill någon ändå veta så får ni kommentera detta.

Då till den underbara bechamelsåsen (en konst att göra)  med spenat.
0,5 dl mjölfritt margarin smältes med
1 msk olivolja (extra virgine)
ca 4-6 msk vetemjöl ( jag tar större mängd eftersom jag vill ha tjock sås)
8 dl havremjölk
2 dl iMat havregrädde
salt och vitpeppar
bladspenat (fryst,tinad och väl urkramad)

Blanda fett med mjölet, när det börjar puttra häll i lite av havremjölken, vispa alt rör om. Häll i lite i taget. och koka upp mellan varje gång. Du måste röra hela tiden för att slippa att det bränner vid, jag drar den av plattan med jämna mellanrum. Krydda efter smak. När du har en tjock sås lägg i spenaten.

Själva ihopmontering. I vanliga fall brukar man avsluta med bachamelsås och ost överst men eftersom jag inte använder ost så avslutar jag med köttfärssås och skivar tomater som dekoration.

Börja med lite köttfärssås i eldfast form. Varva lasagneplattor med de olika såserna. Sätt in i ugnen 175 grader i ca 30 minuter.

Att göra lasagnen tar ca 30 minuter. I ugnen ca 30 minuter. Smidigt och tar ingen tid alls om man planerar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar